Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Our Martin - ett stycke galopphistoria
17-årige Our Martin är visserligen inte i träning längre,
men han löpte - och vann - till och med 12 års ålder.
Därför tycker vi att han förtjänar en plats i vår serie med
Gamla, Goda, Galoppörer.
Hans tränare under hela karriären, Lennart Reuterskiöld,
berättar här om stallets favorit.


CBB:s agent Teddy Becket var mig behjälplig vid inköp av en mycket välväxt hingst efter Martinmas-Haunting e Lord Gayle på Doncaster Yerling Sales 1980, för 2.500 gns (ca 30.000kr). Vi döpte honom till Our Martin.
Löpte 11 säsonger
Our Martin löpte under 11 säsonger och vann lopp varje år från 3-årssäsongen till den sista säsongen som 12-åring. Han debuterade på Jägersro den 14 juni 1981 över 1000 m. Dicke Persson red och han kom trea. Flisbanan var inne på sitt andra år och ganska lös, ett underlag som Our martin gillade.
   En lustig episod inträffade när den berömde jockeyen Joe Mercer red honom i en tvåårslöpning på derbydagen. Our martin var något frisk, milt sagt, vid starten, och slängde helt enkelt av Mercer, som gav mig en riktig åthutning för att jag satt upp honom på en så dåligt uppfostrad häst.
   Treårssäsongen började ganska medelmåttlig innan Our Martin vann sitt maiden på Täby över 2400m. den 17 maj 1982, med Gordon McBride i sadeln. Senare på säsongen började det dock hända lite mer, då han vann Treåringarnas Stora Handikap (numera Treåringarnas Elitlopp) och senare Norsk St Leger på en halvmeterdjup, blytung bana. Här kom verkligen hans enorma styrka! fram Dicke Persson i sadeln båda gångerna.

Finalvinnare
Två segrar hann han med som 4-åring. Den klart bästa var segern i Stayerfinalen på Täby, där Dicke började rida frenetiskt redan 1600 meter hemifrån och passerade en eftre en av sina på den tiden mycket namnkunniga konkurrenter; Benson, Nicke Shaftesbuy,m fl.
      Det var för övrigt sista starten före ett åtta månader långt uppehåll, beroende på en del mindre skavanker.
      1984 blev en riktig mellansäsong för Our martin. Han startade inte förrän i augusti och vann bara en löpning, nämligen första försöket i Vinterserien för Stayers, med Janus Tandari.
      1985 sprang han av 13 gånger från boxarna med 3 segrar på pluskontot - nen första kom redan på nyårsdagen , under Janos igen. Tredje och sista segern det året erövrade han i Tysklands främsta amatörlöpning Damen-Preis, med Lars Swärd i Baden-Baden.

Listed i Tyskland
1986 års säsong, då Our Martin var sju år, kom att bli hans bästa år. Han började med att starta 3 ggr. i Vinterserien för Stayers, och det resulterade i tre andraplatser. I finalen var han slagen med huvud av Musca.
      Efter en uppvärmande tredjeplats den 9 mars startade Our Martin nästa gång i Köln på premiärdagen den 23 mars. Distansen var 1900 m. och löpningen var dagens huvudbegivenhet, Grand Prix Aufgalopp (L). Då jag före avfärd mot Tyskland såg startlistan var det mycket nära att vi ställde in resan, då fältet innehöll många bra tyska hästar med färsk form från Cagnes vintermeeting. Lyckligtvis lastade vi in Our Martin i trailern och körde ner till köln.
      Dicke Persson var med på resan men fick inte äta något för att klara vikten på 55 kg."Martin" var lite sen från start men kom med förödande långspeed längst ut i den mycket tunga banan och vann till slut säkert med en längd, till goda 18 ggr. i odds. Segerpriset 20.000 DM (93.000) var hans största segerpris någonsin.
      Nästa stora seger det året inträffade i Pokallöb på Klampenborg, där han sprintade ifrån en så god häst som Clarin King, köpenhamnarnas favorithäst under flera år. Banan var vid detta tillfälle mycket hård och snabb, vilket underlag passade Our Martin bra. Han klarade däremot inte lös halmbana eller slabbig dirttrack.

Årets Äldre Häst
"Martin" vann ytterligare två löpningar det året; Herbert Sachs Memorial och Ulriksdals Minneslöpning.
      Han röstades till Årets Äldre Häst och toppade Generalhandikappen med 96kg. Bara en gång på 15 årstarter var han oplacerad, och det inträffade när Dicke Persson hade bråttom till BB (hans fru skulle föda deras första barn) så han gick för tidigt med Martin i det årets Stockolms Cup, tog ledningen på upploppet men stummade något och slutade sexa av 14.
      Under 1987 vann han 4 löpningar på 14 starter. Den sista det året - hans 19:e totalt - blev den mest minnesvärda. Det var en måndagskväll, den 9 november. Flera minusgrader och hög, klar luft. Gunnar Nordling red kämpen Kirowan och Dicke satt som vanligt på Martin. Kirowan tog en stor ledning på bortre lång och det såg tämligen hopplöst ut för Our Martin att hinna upp Kirowan, som länsade upp i ett våldsamt tempo. Men Dicke och Martin gav inte upp utan tog upp jakten, Dicke i sin karaktäristiska, puchande stil med huvudet mellan axlarna, och strax före mål nådde Martin upp och slog Kirowan med huvud. Distansen var 2000 m. och det blev banrekord med en fantastisk tid - 2.01.0.

Toppkankad - igen
Sista starten det året reds över 2800 m. tung halmbana, där han kom trea i den vinterns första försök i Vinterserien för Stayers. Svensk Generalhandikap 1987 hade Kirowan som treårstopp på 94 kg. och Our Martin delade handikaptoppen för äldre hästar med Home Please, också på 94 kg.
      1988 vann "Martin" i andra starten i Vinterseriens Stayerfinal över Blue Spark, efter en stenhård slutstrid. Denna säsong blev det endast denna seger, men bara en gång på elva starter var han oplacerad. Årshandikapen sattes till höga 90 kg. bara 4 kg. under Feuerbach, som toppade listan.
      Som 10-åring 1989 deltog Martin i två försök till Vinterserien för Stayers och kom på en hedrande andraplats i Finalen. Janus Tandari ersatte numera ofta Dicke i sadeln och vann två lopp med honom. Årsfacit var klart godkänt för en 10-åring, drygt 112.000 kr på 15 starter, årshandikap 85 kg.
      Som 11-åring inledde han i januari med att vinna sin 23:e seger i det årets Vinterserie för Staers. Efter en tredjeplats startade ha som favorit (!) i Staerfinalen, men fick vika sig för sina yngre kolleger och delade hedersamt fjärdeplats. Sista gången han deltog i Vinterserien för Stayers var i december på en blöt dirttrack (ett underlag som han hatade).

Fräsch 12-åring
Our Martin var fortfarande förvånansvärt fräsch när han gjorde sin sista säsong 1991, dussinet år gammal, och den 21 april det året tog han sin sista och 24:e seger, i en silverhandikap på Jägersro under Chris Cordrey, som red Martin även vid två segertillfällen.
      Martins sista och 118:e start slutade med en fjärdeplats över 2400 m. också på Jägersro. Han visade sig ha fått en mindre skada på ett gaffelbandsfäste och då vi absolut inte ville utsätta honom för risken att br yta ner under ett lopp så bestämdes att han skulle pensioneras.
      Han lämnade dock inte träningsstallet, utan jag red honom som "trainer hack" och vi använde honom ofta som förhäst till tvååringarna, när de börjar sin utbildning till kapplöpningshästar. Numera är Our Martin promenadhäst hos en familj i södra Skåne och är fortfarande synnerligen vital för sin ålder.
      Hans livstidrad: 118 starter, 24 segrar, 22 andra-, 17 tredje-, 31 fjärde och femteplatser. Total prissumma 1.103.950 kr.
      Our Martins jämnhet avspeglas bäst i Svensk Generalhandikap. Under sju säsonger från 1982 till 1988, låg hans tal på 90 kg. eller över. Han toppade som nämnts handikappen 1986 med 96 kg. och delade toppen 1987 på 94 kg.


Lennart  Reuterskiöld
 

.